Pretplata Donacije
sr | fr | en | +
Accéder au menu

Narendra Modi i „etnička demokratija“

Od kada je došao na vlast pre deset godina, premijer Narendra Modi raskida sa sekularnim projektom kakvog su zamislili očevi indijskog Ustava. Ovu evoluciju karakteriše etnicizacija demokratije i oblik autoritarizma koji podriva sve institucije

JPEG - 662.4 kio
@Debashis RC Biswas

Izborni uspeh Narendra Modija od 2014. godine zasniva se na jedinstvenoj kombinaciji demagogije i hinduizma. Ovaj nacionalistički pokret ima zasniva se na matrici Rashtriya Swayamsevak Sangh (Dobrovoljna nacionalna organizacija, RSS), paramilitarne organizaciju osnovane 1925. godine, čiji je cilj da ojača mlade Induse, kako fizički tako i moralno, kako bi se „odupirali“ muslimanima, koji se vide kao pretnju većini.

Modi se pridružio RSS-u kao dete, posvetio svoj život pokretu (toliko da ne živi sa svojom suprugom i profesionalno mu se podredio). Prošao je sve stepenice, postao glavni lider u Gudžaratu, svom rodnom regionu, gde je preuzeo vođstvo u vladi 2001. godine. Sledeće godine, predvodio je pogrom protiv muslimana koji odnosi oko dve hiljade žrtava – što je bila strategija verske polarizacije koja mu je omogućila da pobedi na regionalnim izborima u decembru 2002. Nakon što postiže slične uspehe 2007. i 2012. godine, on se nameće kao prirodni kandidat svoje stranke, Bharatiya Janata Party (Stranka indijskog naroda, BJP), za mesto premijera Indije. Međutim, Modi raskida sa tradicionalnim partijskim principom koji je baziran na organizacionoj disciplini podređenoj RSS kolektivu. Ističe sebe u prvi plan i nastoji da uspostavi direktnu vezu sa „svojim“ narodom: umesto da se oslanja na mrežu aktivista, povećava broj mitinga na kojima demonstrira svoje govorničke veštine. Osniva takođe svoj televizijski kanal, aktivno koristi društvene mreže i čak koristi novu tehnologiju: holograme, koji mu omogućavaju da održi isti govor na stotinama lokacija istovremeno. Štaviše, deli maske sa svojim likom, omogućavajući svojim pristalicama da se još više identifikuju s njim. Na taj način, zauzima javni prostor, predstavlja sebe kao deo naroda – što čini sa lakoćom jer i sam potiče iz njega – ali ograničenog na hinduističku većinu, kojoj postavlja kao cilj borbu protiv muslimana.

Oni koji odbijaju šargarepu, upoznaće batinu

Tokom 2014, kao i 2019. godine, ono što nazivamo „Moditva“ – hibridizacija ideologije nacionalističke desnice, hinduizma i personalizacije vlasti koju personifikuje Modi – trijumfuje na izborima zahvaljujući talasu podrške BJP-u na Severu i Zapadu. Ovaj uspeh omogućava premijeru da nametne svoju volju RSS-u, kao i BJP-u, čiji poslanici mu duguju svoj izbor. Otuda, vlada se sastoji samo od vernika, a Parlament se pretvara u salu za zapisničare.

Druge institucije takođe ne odolevaju ovom fenomenu. Počev od Vrhovnog suda, poznatog po svojoj nezavisnosti. Već od leta 2014. godine, Modi pokušava ustavnu reformu koja bi promenila način izbora sudija, koje su do tada birali njihove kolege okupljene u kolegijum, oblik organizacije koji nije bio omiljen među političarima. Iako je (...)

Obim celog teksta : 1 343 reči.

Ovaj tekst je rezervisan za pretplatnike

Izaberite svoju formulu pretplate i kreirajte svoj profil
Pretplati se
Pretplaćeni ste? Konektujte se kako biste pristupili tekstovima online
Identifikujte se

Kristof Žafrelo

je direktor istraživanja u Centru za međunarodna istraživanja (CERI), Sciences Po – Nacionalni centar za naučna istraživanja (CNRS), autor knjiga „L’Inde de Modi. National-populisme et démocratie ethnique“ (Fayard, Pariz, 2019) i „Modi’s India. Hindu Nationalism and the Rise of Ethnic Democracy“ (Princeton University Press, 2021).
PREVOD: Milan Zarić

Podeli ovaj tekst