Pretplata Donacije
sr | fr | en | +
Accéder au menu

Ortački kapitalizam na indijski način

Nakon pobede na opštim izborima 2014. godine, Narendra Modi se pojavljuje u privatnom avionu, vlasnik je biznismen Gautam Adani, jedan od prvih milionera Indije. Sa jedne strane trupa aviona – šafran, bela, zelena; sa druge strane – boje kompanije Adani. Iako se brak moći i novca može videti širom sveta, veza između ova dva čoveka – figure hinduističkog suprematizma i neobuzdanog bogaćenja – već dvadeset godina iznenađuje svojom čvrstinom. Ona svedoči o uspehu ortačkog kapitalizma bez presedana u istoriji Indije

JPEG - 475.5 kio
@Debashis RC Biswas

Gautam Adani napušta Gudžarat i odlazi u Mumbaj sa 18 godina, bez diplome. Prvo radi u industriji dijamanata, gde sortira drago kamenje. Godinu dana kasnije, vraća se kući i pomaže svom bratu da pokrene preduzeće za proizvodnju plastičnih filmova. Njihov posao raste toliko da moraju da nabavljaju sirovine iz inostranstva. Godine 1988, dvojac osniva Adani Exports i proširuje svoje poslovanje na skladištenje prehrambenih proizvoda, proizvodnju energije, cementare, čeličane... Deset godina kasnije, Adani postavlja temelje svog carstva uz obalu Arapskog mora, na parceli od skoro 3.600 hektara koja delom obuhvata šume i pašnjake: u privatnoj luci Mundra.

Veze Modija i Adanija počinju 2002. godine, nakon pogroma u Gudžaratu koji odnosi dve hiljade života, uglavnom muslimana, koje su ubili hinduistički fanatici, uz saučesništvo Modija, u to vreme ministra u toj državi. Iz Konfederacije Industrije Indije se javljaju zahtevi za njegovu ostavku; drugi, pak, odlučuju da ga podrže i osnivaju novu organizaciju: Resurgent Group of Gujarat (RGG). Adani, tada četrdesetogodišnjak, postaje vođa tog pokreta. Godine 2003, tokom prvog Vibrant Gujarat investicionog sajma („Blistavi Gudžarat“), ambiciozni Adani privlači pažnju: obećava premijeru investicije u vrednosti od 15 milijardi rupija (oko 167 miliona evra). To mu donosi prvi korak unapred: proširenje Mundre, koja je postala najveća privatna luka u Indiji. Prema Forbes India, koji je analizirao originalne ugovore, zakupi iznose „ponekad 1 cent po kvadratnom metru (najskuplja parcela dostiže 45 centi po kvadratnom metru), koje [Adani] izdaje podzakupcima po ceni od 11 dolara po kvadratnom metru“.

Gudžarat je već imao najpovoljnije uslove za privatni sektor u celoj zemlji pre dolaska Modija na vlast. Modi je proširio te povlastice tokom svog mandata (2001–2014. godine). Sistematski poklanja industrijalcima poljoprivredno zemljište koje se tako izuzima iz poreza, iz obaveza prema radnicima i iz obaveza prema prirodnom okruženju. Zanemarivanje procedura postaje normalno: 2008. godine, ministar u vladi predlaže potpuno sređen teren velikom biznismenu Ratan Tati za fabriku automobila, koju je ovaj odustao da gradi u Zapadnom Bengalu zbog protesta seljaka. Dovoljna je sms poruka u kojoj je samo jedna reč „suswagatam“ (dobrodošli) i odobreno je. „Narendra Modi je neformalna, prilagodljiva i vrlo prijatna, ali i kompetentna osoba sa kojom je izuzetno lako sarađivati“, kaže Tata, koji zna kako da pokaže svoju zahvalnost.

U Gudžaratu, više nego bilo gde u to vreme, javni novac se koristi za davanje poklona. Vlada države je 2013. godine, navodno, od Adani grupe kupila električnu energiju po abnormalno visokoj ceni, prema izveštaju Comptroller and Auditor General (CAG), federalni ekvivalent Državne revizorske institucije. U toku nekoliko godina, Modi razvija model zasnovan na mega-projektima, na štetu malih i srednjih preduzeća. Poreski podsticaji isisavaju javne fondove i drastično redukuju socijalne izdatke.

Generalno, tokom devedesetih godina, odnos između političkih i ekonomskih elita u Indiji se menja. Daleko od državnog kapitalizma iz decenija nakon nezavisnosti (1947), koji je podvrgavao velike industrijske porodice arbitraži Plana, (...)

Obim celog teksta : 1 517 reči.

Ovaj tekst je rezervisan za pretplatnike

Izaberite svoju formulu pretplate i kreirajte svoj profil
Pretplati se
Pretplaćeni ste? Konektujte se kako biste pristupili tekstovima online
Identifikujte se

Kamij Ovrej

PREVOD: Milan Zarić

Podeli ovaj tekst