Pretplata Donacije
sr | fr | en | +
Accéder au menu

Isečci iz štampe

TENIS

Organizovanjem prvog međunarodnog turnira u Banjaluci, glavnom gradu Republike Srpske, porodica šampiona Novaka Đokovića promoviše tenis i srpski identitet. Srpska open podstakao je, međutim, i rivalstvo između opozicionog gradonačelnika i predsednika (Oslobođenje, 19. april 2023).

Finale teniskog turnira Srpska Open biće održano u nedjelju u Banjoj Luci, a do tada će hiljade i hiljade građana pokušati da ulove selfie sa prvim teniserom svijeta Novakom Đokovićem. Među njima će biti i prvi čovjek Srpske Milorad Dodik i gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković. I jedan i drugi znaju koliko vrijedi slika sa najpopularnijim Srbinom, pa se postavlja pitanje ko će od njih dvojice politički više profitirati nakon što se turnir završi.

CEREALIJE

Suočene s pobunom poljoprivrednika, Poljska i još četiri istočnoevropske zemlje stavile su privremenu zabranu uvoz ukrajinskog žita. Evropska komisija izrazila je zabrinutost zbog ovih jednostranih odluka. BneIntellinews (17. april 2023), veb lokacija specijalizovana za privredne vesti, razmatra značaj ovih događaja.

Novi poljski ministar poljoprivrede, Robert Telus, izjavio je 16. aprila da je zabrana neophodna kako bi „Evropska unija donela nove odluke kojima bi ukrajinskim proizvodima omogućila da prodru duboko u Evropu, a ne da ostanu u Poljskoj“. (…) Ogroman višak ukrajinskog žita predstavlja problem za poljsku vladajuću partiju Pravo i pravda (PiS), koja nastoji da pridobije ruralne glasače uoči izbora u oktobru, na kojima traži treći uzastopni mandat bez presedana. [Ove restrikcije ukazuju na to] zbog čega će Ukrajini biti tako teško da se pridruži Evropskoj uniji. Ova poljoprivredna sila preplaviće evropsko tržište. To je već slučaj, jer se njihova proizvodnja gotovo prepolovila. (…) Moćni evropski agrobiznis lobi zasigurno će se boriti svim silama da što duže odloži ulazak Ukrajine u EU.

SPASENJE

Radeći sa južnokorejskim kapitalom u (...)

Obim celog teksta : 543 reči.

Ovaj tekst je rezervisan za pretplatnike

Izaberite svoju formulu pretplate i kreirajte svoj profil
Pretplati se
Pretplaćeni ste? Konektujte se kako biste pristupili tekstovima online
Identifikujte se

LMD

Podeli ovaj tekst