Pretplata Donacije
sr | fr | en | +
Accéder au menu

O MEDIJSKIM SLOBODAMA U UKRAIJINI

Ne Reporteri, nego Šaljivdžije bez granica

PNG - 16.3 kio

Konačno neke dobre vesti! U najnovijem svetskom indeksu slobode štampe za 2023. godinu, koji su 3. maja objavili Reporteri bez granica (RSF), Ukrajina je skočila za 27 mesta, sa 106. na 79, među 180 ispitanih zemalja. „Uprkos dezorganizovanosti redakcija i poteškoćama vezanih za izveštavanje o zemlji koja se nalazi u ratu, kao i ograničenjima izveštavanja koja su generalno proporcionalna samoj situaciji, novinari uživaju veću slobodu“, objašnjavaju iz tog udruženja. „Rat i duh nacionalnog jedinstva umanjili su stisak oligarha nad medijima i pritiske izazvane podelama.“

Ova bajka iznenadila je američku organizaciju Fairness and Accuracy in Reporting (FAIR). Ovaj kritički nadzornik medija ističe da je predsednik Volodimir Zelenski 29. decembra potpisao novi zakon koji bi, pod bilo kojim drugim okolnostima, užasnuo RSF i doveo tu zemlju do pada na listi. Ovaj zakon ovlašćuje Nacionalni savet za televiziju i radio – ukrajinsko medijsko regulatorno telo – da kazni, zatvori, bez suđenja ukine licence i blokira bilo koji naslov, stanicu, društvenu mrežu ili digitalnu platformu. Vlast ima čvrstu kontrolu nad ovim savetom, pri čemu je sam Zelenski imenovao četiri od njegovih osam članova, a Parlament četiri preostala.

Dva vodeća sindikata ukrajinskih novinara bore se protiv ove mere. „Vladini zvaničnici su, koristeći medije pod svojom kontrolom, pokrenuli kampanju diskreditacije onih koji su izneli konstruktivne kritike određenih aspekata ovog zakona“, objašnjava Sergej Čuturecki, predsednik Saveza nezavisnih medija Ukrajine. „Zbog toga se pribojavamo šta nas čeka kada zakon počne da se u potpunosti primenjuje: članovi vlade će one koji ne dele njihovu viziju izjednačiti s neprijateljima zemlje ili stranim agentima…“ Predsednica Međunarodne federacije novinara (IFJ) sa svoje strane smatra da su „sloboda štampe i pluralizam u Ukrajini ugroženi novim zakonom o medijima“ (saopštenje za javnost, 17. januar 2023). (...)

Obim celog teksta : 508 reči.

Ovaj tekst je rezervisan za pretplatnike

Izaberite svoju formulu pretplate i kreirajte svoj profil
Pretplati se
Pretplaćeni ste? Konektujte se kako biste pristupili tekstovima online
Identifikujte se

Pjer Ramber

PREVOD Matija Medenica

Podeli ovaj tekst