Pretplata Donacije
sr | fr | en | +
Accéder au menu

U MREŽI SEKTE MUN

Šta o Japanu otkriva ubistvo bivšeg premijera Abea Šinzoa?

Zahvaljujući jakim istorijskim vezama sa porodicom Abea Šinzoa, južnokorejska sekta Mun je isplela čvrstu mrežu unutar najmoćnije političke grupacije u Japanu. Ironično, to je dovelo do ubistva nekadašnjeg premijera što je šokiralo čitavo društvo. No, mere preduzete da bi se ograničio jak uticaj sekte su i dalje slabe

U jeku kampanje za senatorske izbore, 8. jula 2022. godine, tokom mitinga ubijen je Abe Šinzo, moćni politički vođa na čelu konzervativnih poslanika Liberalno-demokratske stranke (LDP). Počinilac, Jamagami Tecuja star 42 godine, je odmah uhapšen i islednicima opisuje svoj zbrkani život. Otkriva da su njegovu porodicu upropastili pokloni koje je njegova majka davala jednoj verskoj grupi a koja, prema njegovim rečima, ima veze sa Abeom. Mediji u prvom trenutku ne navode ime grupe. Za poznavaoce japanske politike, nema nikakve sumnje. Radi se o Crkvi ujedinjenja, drugim rečima, o sekti Mun, poznatoj po tome što svoje sledbenike prisiljava na davanje neumerenih priloga i što održava tesne veze sa poslanicima LDP-a. Zgranuti, Japanci su tek tad uvideli dubinu te drame koja će ostati upisana u istoriju države. Ona je samo rezultat odnosa dugog više od pola veka između munista i najmoćnije političke stranke u zemlji koja je od 1955. godine skoro bez prekida na vlasti.

Da bismo raspleli te veze, moramo se vratiti u prošlost. Japanska kolonizacija Koreje i dva oružana sukoba – Rat na Pacifiku (1941-1945) i Korejski rat (1950-1953) – su, na neki način, iznedrili korejskog gurua Sun Mjung Muna (1920-2012). On je 1954. godine zasnovao religiju nadahnutu hrišćanstvom, nazvanu „Crkva ujedinjenja“ i samoprozvao se drugim Mesijom, kog je bog poslao nakon neuspeha razapetog Isusa Hrista. Mun je smislio neobičnu ideologiju u kojoj su pomešani mnogi različiti elementi: antikomunizam, kult predaka i korejski nacionalizam, nerazdvojiv od jake mržnje prema nekadašnjem kolonizatorskom carstvu. „Njegov naraštaj je duboko mrzeo Japan, zemlju koja je potpuno „iskoristila“ rat u Koreji na ekonomskom planu, služeći kao pozadinska baza američkoj vojsci. Po okončanju sukoba, Korejci su se našli u podeljenoj i uništenoj zemlji“, objašnjava nam Sakuraj Jošihide, stručnjak za verska pitanja i profesor na Univerzitetu u Hokaidu. Tako, Mun tvrdi da je Koreja „izabrana zemlja“ a njen kolonizator „Satanska država“ kriva što je Korejce stavila pod svoj jaram.

Međutim, od 1959. godine nastoji da proširi svoju mrežu u Japanu gde je u mladosti boravio. Hladni rat je u punom jeku te munisti koriste podršku pojedinih čelnika LDP-a, stranke na vlasti, izrazito antikomunistički nastrojene. Kada su 1968. godine osnovali Međunarodni savez za pobedu nad komunizmom, za počasnog predsednika su izabrali Sasakavu Rjoičija. Ta viđena ličnost krajnje desnice, uhapšena kao ratni zločinac na kraju Drugog svetskog rata, potom oslobođena bez suđenja, je dugogodišnji prijatelj nekadašnjeg premijera, Kišija Nobusukea (1896-1987), Abeovog obožavanog dede.

Ujedinjeni u antikomunizmu

Istorijska ličnost LDP-a i arhitekta sadašnjeg vojnog saveza između Vašingtona i Tokija, Kiši je poznat i po svojoj netrpeljivosti prema komunizmu. Kao osoba „zadužena za promovisanje“, on je 1970. godine učestvovao na samitu Svetske antikomunističke lige (WACL) pod pokroviteljstvom svog prijatelja Sasakave i postao počasni predsednik organizacionog odbora Munove konferencije u Japanu 1974. godine. „Veza sa Kišijem je bila glavna pokretačka snaga pokreta u pobedi nad komunizmom“, piše bivši predsednik japanskog ogranka sekte.

Veze između munista i porodice Kiši-Abe sežu do danas. To u televizijskom intervjuu potvrđuje i Abe Masatoši (nije u srodstvu sa Abeom Šinzoom), nekadašnji dugogodišnji službenik sekte. Tokom turneje podrške ovom potonjem 2012. godine, za vreme praznog hoda nakon pada njegove prve vlade 2007. godine, „okupili smo, seća se, tristotinak mladih ljudi [munista] da bismo mu pokazali da smo uz njega. (…) To ga je ohrabrilo da učestvuje na izborima za rukovodstvo LDP-a [u septembru 2012] “.

Bivši premijer poslednjih godina čak nije više ni skrivao veze sa munistima. O tome svedoči i video poruka koju je u septembru 2021. godine poslao na miting Svetskog saveza za mir, koji su 2005. godine osnovali Mun i njegova supruga, Hak Dža Han, sada predsednica sekte. U poruci je pozdravio i njih i njihove napore za ujedinjenje dve Koreje: „Potreba za većom solidarnošću između dve zemlje koje dele vrednosti slobode i demokratije – kao Japan, Sjedinjene Države, Tajvan i Južna Koreja – je hitnija no ikada .“

Zahvaljujući bliskosti sa porodicom Kiši-Abe, munisti su proširili svoje mreže unutar LDP-a. Prema istraživanju koju je sama stranka sprovela u septembru 2022. godine, od 379 poslanika iz stranke, najmanje 179 njih je priznalo da je bilo u „dodiru“ sa sektom. Sedamnaestoro je čak imalo koristi od mobilizacije njihovih sledbenika (...)

Obim celog teksta : 2 302 reči.

Ovaj tekst je rezervisan za pretplatnike

Izaberite svoju formulu pretplate i kreirajte svoj profil
Pretplati se
Pretplaćeni ste? Konektujte se kako biste pristupili tekstovima online
Identifikujte se

Juta Jagišita

je novinar u Tokiju.
PREVOD: Milina Janković

Podeli ovaj tekst