Pretplata Donacije
sr | fr | en | +
Accéder au menu

„Фото записи” iz Pariza Milovana Mikija Ćirovskog

JPEG - 13.9 Mio

Kulturni centar Jugoslavije, danas Srbije, u Parizu nije obično mesto susreta, razmene i sticanja novih iskustava, već pravi i glavni izlog srpske kulture u Parizu. Ovo mesto omogućava umetnicima i drugim akterima srpske kulture da francuskoj javnosti otkriju svoju umetnost, kulturu i nasleđe. Ova ustanova već pola veka predstavlja priliku za ulazak u jednu od najzahtevnijih i najdinamičnijih umetničkih scena na svetu.

Jedan od bitnih elemenata u ovom nastojanju je nesumnjivo fotografija. Njena uloga u funkcionisanju jednog kulturnog centra, a još više ustanove koja je sastavni deo kulturne diplomatije, vredna je na više nivoa.

Najpre, fotografija je važno sredstvo za svedočenje o kulturnim događajima, za beleženje ključnih trenutaka i za njihovo čuvanje za buduće generacije. U tom smislu, fotografija igra ulogu arhiviste koji dokumentuje događaje i nudi dokaz njihovog postojanja i uspeha. Ona ne samo da svedoči o samim događajima, već i o emociji koju oni pobuđuju kod posetilaca.

Pored toga, fotografija je moćno sredstvo komunikacije, koje omogućava da se istaknu umetnici često nepoznati pariskoj javnosti. Bez razlike da li putem štampe, veb stranice ili društvenih mreža, fotografija za umetnike predstavlja svojevrsnu platformu, pružajući im vidljivost koju inače ne bi imali. Ona takođe služi i da prenese kulturno bogatstvo i raznolikosti Srbije, promovišući na taj način razumevanje i uvažavanje zemlje od strane publike sa istančanim ukusom.

Naposletku, fotografija Kulturnog centra Srbije pomaže da se istaknu francusko-srpski odnosi stvarajući vizuelna sećanja i ovekovečujući trenutke koje dele umetnici, diplomate i kulturni poslenici. Ove fotografije služe kao opipljiv dokaz o susretima i saradnji, čime se jačaju kulturne i diplomatske veze između dve zemlje.

Stoga, fotografija predstavlja suštinsko sredstvo za promociju srpske kulture i nasleđa. Ona dokumentuje istoriju ove ustanove, njen razvoj tokom vremena, kao i napore (...)

Obim celog teksta : 388 reči.

Ovaj tekst je rezervisan za pretplatnike

Izaberite svoju formulu pretplate i kreirajte svoj profil
Pretplati se
Pretplaćeni ste? Konektujte se kako biste pristupili tekstovima online
Identifikujte se

Nikola Letić

Podeli ovaj tekst