Pretplata Donacije
sr | fr | en | +
Accéder au menu

UREDNIČKI UVODNIK: Bezbednosna opsesija

Vol an Velen, 6. oktobar 1990. Toma Klodjo, star 21 godinu, vozio se motorom kada ga je udario policijski auto. Preminuo je na licu mesta. Grad je četiri dana goreo. Popljačkane prodavnice, spaljeni automobili, škole opustošene, vatrogasci izranjavani, a novinari isprebijani. „Za sve ovo krivi su nezaposlenost i manjak radne prakse za mlade“, izjavio je Nikola Sarkozi, tadašnji zamenik gradonačelnika iz redova desnice.

Kliši su Boa, 27. oktobar 2005. Bežeći od policije, dvojica tinejdžera, Zijed Bena i Buna Troare, sakrili su se u trafostanicu i preminuli od strujnog udara. Sukobi su izbili u predgrađu Sen-Sen Deni i ubrzo se proširili zemljom. Posle tronedeljnih nereda, predsednik Žak Širak izrazio je žaljenje zbog činjenice da se „neke oblasti nose s isuviše hendikepa, isuviše poteškoća“ i pozvao na borbu protiv „diskriminacije, koja je otrovna po društvo“. Podjednako je kritikovao i „ilegalnu imigraciju i trgovinu ljudima do koje dovodi“ i „porodice koje odbijaju da preuzmu odgovornost“.

Nanter, 27. jun 2023. Nael Merzuk, star 17 godina, upucan je u grudi tokom kontrole saobraćaja. Neredi su se munjevitom brzinom proširili zemljom. Epizoda je bila kratka (pet dana), ali intenzivna: 23.878 požara na putevima, 5.892 zapaljenih vozila, 3.486 uhapšenih, 1.105 napadnutih zgrada, 269 napada na policijske stanice, 243 oštećene škole. „Ovi događaji nemaju nikakve veze s društvenom krizom“, već s „raspadom države i nacije“, smatra Loren Vokije, potencijalni kandidat desnice (Republikanci, LR) na sledećim predsedničkim izborima. Uz to, čuvajte se svakoga ko tvrdi suprotno, taj opravdava nasilje, podstiče kulturu iznalaženja izgovora, pa čak i „frakcionaši“ i predstavlja „opasnost po Republiku“.

Reakcije na ponovne nemire u gradovima odražavaju promene u francuskom političkom pejzažu, preko kog je prešao parni valjak bezbednosti i identiteta. Dojuče uzimano zdravo za gotovo, iako iz loše namere, objašnjenje (...)

Obim celog teksta : 506 reči.

Ovaj tekst je rezervisan za pretplatnike

Izaberite svoju formulu pretplate i kreirajte svoj profil
Pretplati se
Pretplaćeni ste? Konektujte se kako biste pristupili tekstovima online
Identifikujte se

Benoa Brevij

PREVOD: Matija Medenica

Podeli ovaj tekst