Pretplata Donacije
sr | fr | en | +
Accéder au menu

ISEČCI IZ ŠTAMPE

Bogati Kinezi

Lista krupnih bogataša Kine za 2023. godinu, koju je objavio Institut za istraživanje Hurun, upućuje na to da, uprkos smanjenju broja milijardera, „radionica sveta“ ostaje veliki izvor basnoslovnog bogaćenja (hurun.net, 24. oktobar).

Institut Hurun identifikovao je 1.241 pojedinca koji poseduju više od pet milijardi juana (oko 640 miliona evra), što predstavlja pad od 5% (ili 64 osobe) u odnosu na prethodnu godinu, odnosno 15% (224 osobe) u odnosu na rekord postavljen pre dve godine. Ovo je tek drugi put, od osnivanja pre 25 godina, da se Hurunova lista kineskih krupnih bogataša smanjuje dve godine zaredom (nakon perioda 2018–2019). (…) Ipak, lista i dalje pokazuje 40% porasta kineskog privatnog bogatstva od početka pandemije, uz četvorostruko uvećanje u poslednjih 10 godina (120 puta u poslednjih 20). (…) Kina je i dalje „svetska prestonica milijardera“, sa 895 milijardera [u dolarima], što je za 200 više u odnosu na Sjedinjene Američke Države i skoro tri puta više u odnosu na Indiju. U tom domenu, ova zemlja beleži ogroman rast, s obzirom na to da se broj milijardera povećao s nule 1999. godine, premašujući njih 100 u samo osam godina (2007. godine), da bi se udvostručavao na otprilike svake četiri godine sve do 2021. godine.

Sporedni efekat

Ukrajina je 20. januara izvršila uspešan napad na infrastrukturu ruske naftne kompanije Novatek u Ust Lugi, na obali Baltičkog mora. Portal specijalizovan za zemlje bivšeg SSSR analizira značaj ovog događaja (bneintellinews, 22. januar).

Evropa ostaje vezana za gas koji izvozi Rusija: ona i dalje otkupljuje polovinu ruske proizvodnje gasa, sve češće u tečnom obliku. U ovom trenutku, najvažnije instalacije Novateka za tečni prirodni gas nalaze se van dometa ukrajinskih dronova, ali ne i proizvodnja njegovih naftnih derivata. Novatek je, navodno radi popravki, privremeno zatvorio svoje postrojenje u Ust Lugi. Ovo postrojenje značajan je (...)

Obim celog teksta : 683 reči.

Ovaj tekst je rezervisan za pretplatnike

Izaberite svoju formulu pretplate i kreirajte svoj profil
Pretplati se
Pretplaćeni ste? Konektujte se kako biste pristupili tekstovima online
Identifikujte se
PREVOD: Matija Medenica

Podeli ovaj tekst