Pretplata Donacije
sr | fr | en | +
Accéder au menu

CIONIZAM, NACIONALIZAM, MESIJANIZAM...

Kako izraelska sekularna elita zloupotrebljava religiju

Iako je cionizam najpre bio laički pokret, jer se većina njegovih prvih pristalica izjašnjavalo kao ateisti, on se nije libio da prigrli i kasnije preoblikuje fundamentalne ideje judaizma u cilju izgradnje nacionalnog identiteta. Ako nam je jasno istorijsko breme verskih okvira, možemo li se čuditi mesijanskim govorima kojim se pravda razorni rat koji vodi izraelska vojska u Gazi?

JPEG - 250 kio
@Taylor Brandon

Zajedno ćemo pobediti!“: ovo je vodeći slogan pod kojim se ratuje u Gazi, a izraelska desnica, trenutno na vlasti, redovno mu dodaje „uz Božju pomoć“, što sukobu sa Islamskim pokretom otpora (Hamas) daje verski karakter. Prilikom konferencije za štampu u Tel Avivu 28. oktobra 2023, a zatim i 3. novembra u pismu vojnicima, Benjamin Netanjahu je pozdravio njihovu „borbu protiv ubica iz Hamasa“ uz citiranje Pete knjige Mojsijeve iz Starog zaveta (25:17): „Opominji se šta ti je učinio Amalik“ (pročitajte uokvireni tekst). No, izraelski premijer se drži podalje od svakog praktikovanja religije. Ipak je morao da se pred Međunarodnim sudom pravde brani od tužbe za podsticanje genocida koju je podnela Južnoafrička Republika.

Ovakav jezik treba da doda božanski glanc ratu, no ne treba zaboraviti da se ne radi samo o reakciji na pokolj koji je islamistički pokret počinio 7. oktobra. Izraelske vlasti se već nekoliko godina koriste ovom retorikom, premda nešto diskretnije. To potvrđuje svedočanstvo br. 482683 koje je dao oficir pešadijske brigade „Golani“ a objavila nevladina organizacija (NVO) pod nazivom Breaking the Silence (Prekinimo tišinu), koja okuplja bivše vojnike koji se protive okupaciji palestinskih teritorija – za vreme operacije Liveni olov tokom 2008-2009, glavni vojni rabin Avičaj Rontski naložio je vojnicima „božanske armije“ da budu nemilosrdni prema protivniku podsećajući na ratove za osvajanje Hanana, Obećane zemlje. Tokom operacije Zaštitna ivica, 2014, opet u Gazi, general Ofer Vinter, komandant pešadijske brigade Givati, izjavio je: „Istorija nas je izabrala da budemo koplje u borbi protiv terorističkog neprijatelja iz Gaze koji vređa i huli na Boga izraelskih ratova“. U to doba, takve reči iz usta vojnika visokog ranga smatrane su skandaloznim, zbog toga mu je čak i skraćena vojnička karijera.

U današnje vreme, to nas sve manje šokira. Nacionalističo-verski govori su postali trivijalni. Drže ih ektremno-desničarski ministar – jevrejski suprematista na čelu nacionalne bezbednosti – Itman Ben-Gvir, ili Bezalel Smotrič, ministar finansija, kao i drugi članovi vlade, poslanici Netanjahuove stranke Likud. Čuju se i u vojsci, a posebno u nižim rangovima, kao i u borbenim jedinicama gde sve veći broj oficira dolazi iz verskih vojnih akademija.

Dva snimka su postala viralna na društvenim mrežama. Prvi je iz početka novembra i na njemu Amičaj Fridman, rabin u centru za obuke brigade Nahal, tvrdi da rat mora da omogući novu izgradnju naselja Guš Katif u pojasu Gaze, uklonjenih prilikom izraelskog povlačenja 2005, pa i više od toga. „To je zemlja naša, uključujući i Gazu i Liban, to je Obećana zemlja“, dere se kapetan, praćen vojničkim skandiranjem. Vojna komanda je najpre kritikovala, zatim je suspendovan na trideset dana, a onda dobio drugo mesto vojnog rabina u istoj brigadi.

Drugi video snimljen je sledećeg meseca na ceremoniji povodom uništavanja palestinskog grada Beit Hanoun, na kom komandant Jair Ben David, rezervni oficir bataljona 2908, poziva ne samo na (...)

Obim celog teksta : 1 529 reči.

Ovaj tekst je rezervisan za pretplatnike

Izaberite svoju formulu pretplate i kreirajte svoj profil
Pretplati se
Pretplaćeni ste? Konektujte se kako biste pristupili tekstovima online
Identifikujte se

Marius Šatner

je novinar.
PREVOD: Jelena Nikolić

Podeli ovaj tekst