Pretplata Donacije
sr | fr | en | +
Accéder au menu

KALKULISANA FILANTROPIJA BIVŠEG PREMIJERA BRITANIJE

Afrički poslovi Instituta Toni Bler

Nakon što se 2007. godine iselio iz ulice Dauning broj 10, Entoni Bler odlučio je da kroz konsultantske i govorničke poslove unovči prestiž svoje nekadašnje funkcije, kao i kontakte koje je stekao dok ju je obavljao. Nakon što su njegovi poslovi postali predmet polemike, bivši premijer Velike Britanije krenuo je da se bavi filantropijom u nadi da će zaustaviti slobodni pad svoje reputacije. To mu je samo delimično pošlo za rukom…

U Maliju nacionalni suverenitet nije šala. Dvadeset i trećeg marta ove godine, kada je nova vlada, uspostavljena nakon državnog udara 18. avgusta 2020.. najavila da je sklopila partnerstvo „za tehničku pomoć“ sa Institutom za globalnu promenu Toni Bler (TBI), koji bi trebalo da asistira u izradi novog ustava, krv patriota je proključala. U pamfletu objavljenom na svom Fejsbuk profilu, Brahima Fomba, stručnjak za ustavno pravo, pobunio se protiv toga što će strani eksperti, koje je nazvao „lešinarima“, sedeti za istim stolom kao i ministri, sudije i drugi visoki službenici Malija. Na konferenciji za štampu održanoj 22. maja 2021. godine, Čoguel Maiga, jedan od vođa opozicione koalicije Pokret 5. jun — Savez patriotskih snaga (M5-RFP), kritikovao je ovu „tragičnu“ odluku, nazvavši je „vređanjem inteligencije našeg naroda, kao i časti i dostojanstva malijskog kadra“.

Još u novembru 2020. godine, tek što je privremena vlada bila uspostavljena, izaslanici instituta koji vodi Toni Bler već su stigli u Bamako. Mala vojska tehnokrata sa najprestižnijih britanskih univerziteta koji čine srž TBI-ja uključuje i vrsne trgovinske eksperte, koji bi, prema rečima njihovog bivšeg kolege, „umeli da prodaju pesak beduinima“. Nekadašnji premijer Velike Britanije lično je priveo kraju proces udvaranja, susrevši se sa privremenim predsednikom Baom Ndauom 22. marta ove godine. Nakon njihovog sastanka, oduševljeni Bler čak je ustvrdio, uprkos svim dokazima, da je prelazni period „uspešno postavio osnovu za stabilizaciju“ zemlje. Dva meseca kasnije, 24. maja, Ndau i njegova ekipa svrgnuti su u novom puču, a TBI je suspendovao svoju misiju.

Manični lov na ugovore

Pored toga što je ova kratka saradnja probudila gnev lokalnih javnih ličnosti, takođe je zbunila više sadašnjih i bivših zaposlenih u TBI-ju. „To nije imalo nikakvog smisla“, smatra jedan od njih, uz molbu da ostane anoniman. „Institut je posvećen dugoročnom radu na dubokim reformama. To po definiciji nije uloga privremene vlade, naprotiv. Da ne pominjemo to da je čitav proces veoma militarizovan.“ Ovaj protivprirodni savez pokazatelj je Blerovog maničnog lova na ugovore na afričkom kontinentu, uključujući i one sa režimima koji krše ljudska prava ili su nelegitimni.

Kada je 2016. godine pokrenuo TBI, bivši premijer insistirao je na neprofitnom karakteru te inicijative i činjenici da on od TBI-ja neće dobijati platu niti bilo kakve druge novčane prihode. Na taj način pokušao je da odagna uspomene na polemike o poslovima koje je vodio nakon kraja svog mandata. U suštini, posle juna 2007. godine kada se iselio iz ulice Dauning broj 10, ostavivši za sobom razorenu Laburističku partiju, Bler donosi odluku da se okoristi o brojne kontakte koje je skupio tokom deset godina na čelu vlade Ujedinjenog Kraljevstva i lansira svoju međunarodnu karijeru. Tada je pokrenuo čitav niz konsultantskih firmi i zajedničkih poduhvata (joint-ventures): Tony Blair Associates, Windrush Ventures Ltd, Firerush Ventures Ltd, itd. Sklapao je nadrealno unosne ugovore sa multinacionalnim kompanijama i vladama papreno im naplaćujući svoje konsultantske usluge: JP Morgan, Zurich Financial, LVMH, emiratski investicioni fond Mubadala, vlada Kazahstana Nursultana Nazarbajeva, vlada Egipta Abdel Fataha el Sisija … Govorio je na mnogim konferencijama, često za honorare od preko 100.000 evra. Paralelno s time, osnovao je i neprofitnu organizaciju Africa Governance Initiative, koja je svoje usluge velikodušno nudila afričkim državama.

Prema navodima dnevnih novina The Guardian, u samo nekoliko godina Bler je uspeo da akumulira bogatstvo od najmanje 27 miliona funti (preko 31 milion evra) i stekne vlasništvo nad nekretninama čija se ukupna vrednost procenjuje na više miliona evra — nekih desetak kuća i dvadeset i sedam stanova. Koliko god se kleo da njegov cilj nije bio sticanje ličnog bogatstva, u Velikoj Britaniji su se pokrenule rasprave. Bler je optužen za utaju poreza, da meša svoje poslovne i filantropske poduhvate tako što novac iz jednih preliva u druge, te da je zloupotrebio svoj položaj izaslanika Kvarteta za Bliski istok (zajednički poduhvat UN, SAD, EU i Rusije za sklapanje mira između Izraela i Palestine, prim. prev.) zarad sopstvenih privatnih poduhvata.

Bler je 2016. godine, u potrazi za načinom da poveća svoj ugled nakon pada popularnosti, najavio da će ugasiti svoju konsultantsku agenciju i (...)

Obim celog teksta : 2 101 reči.

Ovaj tekst je rezervisan za pretplatnike

Izaberite svoju formulu pretplate i kreirajte svoj profil
Pretplati se
Pretplaćeni ste? Konektujte se kako biste pristupili tekstovima online
Identifikujte se

Remi Karajol

je novinar.
PREVOD: Pavle Ilić

Podeli ovaj tekst