Pretplata Donacije
sr | fr | en | +
Accéder au menu

U NASTAVKU: Opasne veze

Patrik d Sent-Egziperi, L’Inavouable. La France au Rwanda, Les Arènes, Pariz.

Bez kompromisa, autor istražuje francusku politiku u „zemlji hiljadu brežuljaka”. Novinar prati korake saradnje između Pariza i Kigalija i tvrdi da su francuski vojnici „pod naredbom obučavali izvršioce genocida”, pre nego što su ih „ekstradirali” tokom operacije „Turkuaz”.

Pjer Mišeleti, Humanitaire. S’adapter ou renoncer, Hachette, Pariz.

Razmatranje veza između humanitarnih akcija i vojnih operacija ili državne diplomatije. Autor analizira ambivalentnu prirodu intervencije u Bijafri 1968. godine, gde počinje pokret bez granica, pa sve do situacija u Avganistanu ili Iraku. Prema autoru, sve to pokazuje volju zapadnih država da kontrolišu ili instrumentalizuju humanitarne napore.

Olivije Hubak i Matije Ankez, Afganistanski izazov: Nedozvoljeni poraz, André Versaille, Brisel.

Ova knjiga analizira geopolitičke izazove avganitanske krize, istražuje strategiju koju je međunarodna koalicija primenila na terenu i prati razvoj politike borbe protiv pobunjenika usmerene protiv neprijatelja kojeg podržava sve veći deo stanovništva.

Šon Haneti, Deliver Us From Evil : Defeating Terrorism, Despotism, and Liberalism, HarperCollins, New York, 2004.

Autor je jedna od zvezda Foks Njuza. Knjiga je postala bestseler. Religiozna referenca (Oslobodi nas od zla), koja je u naslovu knjige, odnosi se na hrišćanstvo iz vremena krstaških ratova...

Obim celog teksta : 211 reči.

Ovaj tekst je rezervisan za pretplatnike

Izaberite svoju formulu pretplate i kreirajte svoj profil
Pretplati se
Pretplaćeni ste? Konektujte se kako biste pristupili tekstovima online
Identifikujte se

Podeli ovaj tekst