Pretplata Donacije
sr | fr | en | +
Accéder au menu

ISEČCI IZ ŠTAMPE

Bitka brojeva

Prema palestinskom Centralnom zavodu za statistiku, 2021. godine je na Zapadnoj obali živelo 3,1 miliona stanovnika, a u pojasu Gaze 2,1 milion. Ukoliko se tome doda 1,9 miliona Arapa registrovanih u Centralnom zavodu za statistiku Izraela, na teritoriji istorijske Palestine živi 7,2 miliona Palestinaca, 6,9 miliona Jevreja i 472.000 „ostalih“. Kancelarija Ujedinjenih nacija za pomoć i rad s palestinskim izbeglicama na Bliskom istoku (UNRWA) dodatno broji 3,4 miliona palestinskih izbeglica u susednim zemljama.

Svršen čin

Specijalni koordinator za mirovni proces na Bliskom istoku predstavio je 27. septembra situaciju pred Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija. Tor Venesland primetio je da su izraelske vlasti nastavile sa sprovođenjem nelegalnog plana izgradnje 6.300 jedinica u zoni C na Zapadnoj obali, uključujući i retroaktivnu legalizaciju tri isturene oblasti; dok se u Istočnom Jerusalimu nastavlja izgradnja nekoliko hiljada stanova. Jedanaestog septembra, predstavljen je projekat za 3.500 stanova na zemljištu koje pripada Grčkoj pravoslavnoj crkvi. Istovremeno, nastavljaju se rušenja i oduzimanja palestinske imovine. „Deca se proteruju iz njihovih domova“, objasnio je.

Osude

Eksplozija u podrumu hotela Kralj David u Jerusalimu, sedištu britanske vlade u Palestini, uzrokovala je 22. jula 1946. godine smrt gotovo stotine ljudi. Kao i u brojnim drugim slučajevima, odgovornost za ovaj napad preuzeo je Irgun, tada tajna organizacija kojom je rukovodio Menahem Begin – koji će služiti kao premijer Izraela od 1977. do 1983. godine. Dva dana kasnije, generalni konzul Francuske pisao je predsedniku francuske vlade Žoržu Biduu: „Jevrejska agencija i hebrejska štampa iznele su osude. Ipak, čitava jevrejska populacija tajno odobrava teroriste, čak i u takvim ekstremnim situacijama.“

Značajna podrška

Predstavnički dom Sjedinjenih Američkih Država odobrio je (...)

Obim celog teksta : 411 reči.

Ovaj tekst je rezervisan za pretplatnike

Izaberite svoju formulu pretplate i kreirajte svoj profil
Pretplati se
Pretplaćeni ste? Konektujte se kako biste pristupili tekstovima online
Identifikujte se

LMD

PREVOD: Matija Medenica

Podeli ovaj tekst