Pretplata Donacije
sr | fr | en | +
Accéder au menu

U NASTAVKU: Francuska guši slobodu govora

JPEG - 593.8 kio
@Philippe Alcoy

Dana 8. novembra, Državni savet potvrdio je proterivanje Marjam Abu Daka. Dva dana kasnije, ukrcala se za odlazak u Kairo. Vlasti, desnica i Predstavnički savet jevrejskih institucija Francuske (CRIF) nisu prestajali da ometaju francusku turneju ove levičarske palestinske feministkinje, organizovanu na poziv udruženja Prijatelji Le Monde diplomatique, i na poziv mnogih drugih.

Akademska sloboda završava se tamo gde počinju sramota i beščašće!“ U tom pogledu, CRIF je 4. oktobra (tj. pre masakra koji je izvršio Hamas) naredio Univerzitetu Lion 2 da otkaže konferenciju predviđenu za sledeći dan. Pritisak su takođe vršili i Republikanci (LR). Iako je sastanak održan, Abu Daka nije mogla da se popne na govornicu i morala je da govori iz sale.

Nakon napada na Izrael, predsednica Narodne skupštine Francuske Jael Braun-Pive je zauzvrat lišila Palestinku prava da učestvuje u debati u Burbonskoj palati. Zatim su prefekture zabranile demonstracije u njenom prisustvu: dana 10. oktobra u Mecu, trebalo je improvizovati sastanak sa njom, u parku Sej pod jednom uličnom svetiljkom, sve dok nije intervenisala policija.

Nekoliko dana kasnije, ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen proglasio je „apsolutno hitno proterivanje“. Kako će istaći sudija po skraćenom postupku, koji je obustavio ovu odluku 20. oktobra: „Gđa Abu Daka ipak nikada nije pozvala na podršku Hamasa niti su njene reči bile prožete antisemitizmom“.

No nakon što je Darmanen podneo žalbu i nakon što je aktivistkinja bila predmet grubog hapšenja, Državni savet odobrio je njeno isporučenje na granicu: prisustvo na francuskoj teritoriji aktivistkinje Narodnog fronta za oslobođenje Palestine (PFLP) – svrstanog u terorističke organizacije od strane Evropske unije – u kontekstu pogoršavanja antisemitskih činova moglo bi da, prema uredbi, „ozbiljno poremeti javni red“. Potpuno iskrivljeno rasuđivanje.

Sa jedne strane, pripadnost aktivistkinje Narodnom fontu za (...)

Obim celog teksta : 459 reči.

Ovaj tekst je rezervisan za pretplatnike

Izaberite svoju formulu pretplate i kreirajte svoj profil
Pretplati se
Pretplaćeni ste? Konektujte se kako biste pristupili tekstovima online
Identifikujte se

Gregori Repski

PREVOD: Emilija Šarović

Podeli ovaj tekst