Pretplata Donacije
sr | fr | en | +
Accéder au menu

Izrael, povratak Ujka Sema

Od pre nekoliko godina, na Bliskom istoku, kao i na istočnom Sredozemlju, kum Amerikanac – koji je ranije tamo imao značajan uticaj – više se nije smatrao toliko moćnim i pouzdanim saveznikom da bi mu se poverili ključevi područja: ključevi Izraela, istorijskog saveznika, kao ni oni arapskih država, nekadašnje podrške palestinske stvari. Vašington je gledao u nekom drugom pravcu: prema Indo-Pacifiku i Kini... Daleko od Izraela i malog „Abrahamovog sporazuma“, kojeg je porodica Tramp sastavila pod prezimenom „sporazum veka“, a koje je podržao nepokretni predsednik Džo Bajden...

JPEG - 767.1 kio
@Philippe Alcoy

Bolno buđenje: posebno strašni i masovni masakri i terorističke otmice 7. oktobra u Izraelu, pokretači novog „rata u Gazi“, podsetili su istorijskog kuma na njegove dužnosti. USS Džerald R. Ford, najveći nosač aviona Sjedinjenih Američkih Država, kao i najveći ratni brod na svetu – takoreći „112.000 tona diplomatije“, ali „diplomatije oružja“, pre nego „oružja diplomatije“, kako piše Džek Dijon za nedeljnik Marianne od 12. oktobra 2023 – brzo je poslat u region. On već nekoliko dana krstari obalom Libana, na čelu eskadre koju čine krstarica, četiri razarača, nekoliko nuklearnih podmornica i značajna vazduhoplovna sredstva.

Predsednik Bajden je upravo odlučio da udvostruči slanje, sa američkih obala, u narednih nekoliko dana, grupe vazdušnih i pomorskih snaga oko nosača aviona USS Dvajt D. Ajzenhauer. Jedno spektakularno, pa čak i zastrašujuće veliko vojno prisustvo, što je svakako u američkoj tradiciji, koje nosi snažnu poruku zemljama (pogotovo Iranu, Siriji) ili snagama (poput libanskog Hezbolaha) koje bi pokušale da otvore nove frontove na severu ili na istoku protiv izraelske vojske, koja je na jugu zauzeta da osveti svoje poginule i svoje taoce, nadajući se da će iskoreniti ubilačke mreže.

Kako potvrđuje general Majkl Kurila, komandant Centralne komande SAD-a CENTCOM (koji koordinira američke operacije na Bliskom istoku iz svog sedišta na Floridi, i koji je odgovoran za Izrael od 2021. godine): „Cilj ovih snaga je da se čvrsto drže na strani svojih izraelskih i regionalnih partnera, da odgovore na opasnost koju bi mogla predstavljati strana koja želi da produži sukob“. Ovo je američki predsednik došao lično da ponovi, tokom brze posete Izraelu 18. i 19. oktobra.

U svom čistom obliku

U isto vreme, širokotrupni avioni Američkog ratnog vazduhoplovstva počeli su da isporučuju zalihe izraelskoj vojsci kako bi dopunili njihove raketne i protivraketne sisteme. Izraelu, koji prima najviše novčanih sredstava od američke vojne pomoći (3,8 milijardi dolara godišnje), Bajden je obećao novu pomoć po pitanju obaveštajnih i logističkih poslova. On se snima u situacionoj sobi u Beloj kući, osuđujući „užasan napad bez presedana od strane Hamasovih terorista“, „čisto zlo protiv naroda Izraela“.

Američko prisustvo stoga simbolizuje „povratak na područje“, ono treba da bude ohrabrujuće i da odvraća neprijatelja, kao i da doprinese – ako bude potrebno – vojnom pojačanju ili operacijama oslobađanja i eksfiltracije talaca, evakuaciji državljana i izbeglica. Njeno prisustvo, sa druge strane, nakon velike regionalne diplomatske turneje koju je upravo hitno obavio američki državni sekretar Entoni Blinken, takođe (…)

Obim celog teksta : 1 360 reči.

Ev gotar bi tenê ji bo aboneyan berdest e

Izaberite svoju formulu pretplate i kreirajte svoj profil
Pretplati se
Hûn abone ne? Ji bo xwegihandina gotarên online têkeve.
Xwe bidin nasîn

Filip Lejmari

PREVOD: Emilija Šarović

Podeli ovaj tekst