Pretplata Donacije
sr | fr | en | +
Accéder au menu

Nemačka, bezuslovna podrška Izraelu u ime istorijske krivice

Nemačka, verni saveznik Izraela iz lako razumljivih istorijskih razloga, od 7. oktobra se kreće u smeru bezuslovne podrške vladi ekstremne desnice u Tel Avivu i diskriminacije muslimanskog stanovništva u ime borbe protiv antisemitizma

JPEG - 765 kio
@Philippe Alcoy

Nakon napada koji je izvršio Hamas 7. oktobra, kancelar Olaf Šolc podsetio je da je „bezbednost Izraela nacionalni interes Nemačke“ (12. oktobar). Mešavina rada pamćenja i diplomatske veštine, ovakvo pozicioniranje je ovog puta dobilo poseban prizvuk. Nekoliko glavnih progresivnih lidera uprlo je prstom u muslimansko stanovništvo (5,5 miliona ljudi) kao na izvor novog antisemitizma, dakle, kao na novu domaću pretnju. Obično u prvom planu u borbi protiv rasizma, predsednik Frank-Valter Štajnmajer pozvao je „ljude palestinskog ili arapskog porekla“ da „odlučno odbace terorizam!“ (8. novembar). Nedelju dana ranije, ministar ekonomije Robert Habek najavio je u video snimku objavljenom na društvenim mrežama: „Sve dok su Jevreji i Jevrejke napadnuti“, upozorio je, „muslimani u Nemačkoj moraju jasno da se distanciraju od antisemitizma kako ne bi ugrozili sopstveno pravo na toleranciju“ (1. novembar).

No, kako to da svi muslimani moraju da odgovaraju za činove Hamasa, a da niko ne poziva hrišćane i jevreje u Nemačkoj da osude atentate krajnje desnice i ratne zločine izraelske vojske? Otelotvorenje novog atlantističkog i buržoaskog identiteta Zelenih, Habek je iskoristio sukob kako bi očitao lekciju aktivistima privrženim pacifističkim pozicijama koje su branili zeleni osamdesetih godina prošlog veka: „Zabrinjava me antisemitizam među nekim levičarima, a nažalost i među mladim aktivistima. Antikolonijalizam ne treba da dovodi do antisemitizma. Tako da, ovaj deo levice treba da preispita svoje argumente i da se čuva velikih priča o otporu.

U isto vreme kada je kancelar prošlog 26. oktobra slavio „Izrael, jednu demokratsku državu vođenu veoma humanitarnim načelima“ i dok se protivio bilo kakvom prekidu vatre, represija se sručila na simpatizere palestinske stvari: zabrana demonstracija protiv izraelskog bombardovanja u nekoliko regiona, zabrana mahanja palestinskom zastavom, zabrana nošenja kefije u nekim školama. U Berlinu, koji je dom (...)

Obim celog teksta : 932 reči.

Ovaj tekst je rezervisan za pretplatnike

Izaberite svoju formulu pretplate i kreirajte svoj profil
Pretplati se
Pretplaćeni ste? Konektujte se kako biste pristupili tekstovima online
Identifikujte se

Pjer Ramber

PREVOD: Emilija Šarović

Podeli ovaj tekst