Pretplata Donacije
sr | fr | en | +
Accéder au menu

Direktno sa 24-satnih informativnih kanala

JPEG - 634 kio

Ovo je pomalo naš 11. septembar, naš 13. novembar (…) Treba zamisliti dve stotine Salaha Abdeslama, dve stotine Muhameda Meraha koji stižu u Francusku i počinju da napadaju francuske civile.“ Dana 7. oktobra na televizijskom kanalu BFM TV u specijalnom izdanju, direktno iz Tel Aviva, Žilijen Balul, „stručnjak za izraelsko društvo“, priča o bunkerima, nestalima, panici na ulicama. Taj francusko-izraelski državljanin, vrlo prisutan na društvenoj mreži X (nekadašnji Tviter) je zapravo bivši novinar kanala i24News sa sedištem u Tel Avivu, koji je jedno vreme bio portparol izraelske vojske. Njegove reči će se čuti najmanje pet puta u toku dana na kanalu koji vesti emituje u kontinuitetu.

U prvim satima nakon napada Hamasa na Izrael, u ranim jutarnjim časovima, u subotu 7. oktobra, svi francuski mediji shvataju značaj događaja i daju mu apsolutni prioritet sve dok nije zagušio svaki prostor. U prvih sedamdeset i dva sata krize BFM TV toj temi posvećuje više od četrdeset i pet sati. Koristi to što sa i24News pripada istoj grupi Altice da bi, između dve zvanične izraelske intervencije, pozvala urednike tog kanala da u studiju prokomentarišu situaciju. Uostalom, upravo je sa i24News-a pokrenuta lažna vest o „četrdeset obezglavljenih beba“: u utorak 10. oktobra njihova reporterka, koja se javila uživo iz kibuca Kfar Aza gde je izraelska vojska pozvala novinare, izveštava da je „četrdesetak beba prebačeno na nosilima“. Nekoliko sati kasnije, ona dodaje jeziv detalj o odsečenim glavama. Talas ogorčenosti je preplavio političke vođe, među kojima i američkog predsednika Džozefa Bajdena. Narednog dana, u intervjuu za Frans Pres (AFP) portparol izraelskog ministarstva spoljnih poslova priznaje da „ne može da potvrdi brojku od četrdeset ubijenih beba“.

Među temama koje se tih dana ponavljaju su iznenađenje, propust izraelske bezbednosne službe, civilni taoci. I dok se nižu znaci solidarnosti sa Izraelom, (...)

Obim celog teksta : 984 reči.

Ovaj tekst je rezervisan za pretplatnike

Izaberite svoju formulu pretplate i kreirajte svoj profil
Pretplati se
Pretplaćeni ste? Konektujte se kako biste pristupili tekstovima online
Identifikujte se

Klara Mene

je novinarka.
PREVOD: Milina Janković

Podeli ovaj tekst