Pretplata Donacije
sr | fr | en | +
Accéder au menu

Na čijoj je strani Azija?

PNG - 362.9 kio

Završno saopštenje država BRIKS (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika) 24. avgusta 2023, zazvonilo je na uzbunu: „Duboko smo zabrinuti zbog strašne humanitarne situacije na okupiranim palestinskim teritorijama zbog eskalacije nasilja koje je rezultat nastavka izraelske okupacije i širenja ilegalnih naselja. Pozivamo međunarodnu zajednicu da podrži neposredne pregovore zasnovane na međunarodnom pravu (…).“ Odavno se u nekom tekstu međunarodne konferencije nije videla tako direktna izjava.

U Aziji, jedino Malezija i Severna Koreja javno podržavaju Hamas. Iako sve druge vlade osuđuju nasilje, pojedine – u manjini – bezuslovno podržavaju Izrael. To je slučaj sa Indijom čiji se premijer Narendra Modi približio Tel Avivu i vodi antimuslimansku politiku. Većina čelnika poziva na odbacivanje zakona odmazde. Tako Japan oplakuje žrtve na obe strane i odbija da se „priključi Sjedinjenim Državama, Engleskoj, Francuskoj, Nemačkoj i Italiji i da [9. oktobra] da zajedničku izjavu (…) kojom se obećava jedinstvena podrška Izraelu“.

Kina je prvo osudila „eskalaciju napetosti i nasilja“ pre no što je izjavila: „Osuđujemo dela u kojima stradaju civili. Protivimo se merama koje pogoršavaju sukob i destabilizuju region (…).“ Peking, koji je radio na približavanju Saudijske Arabije i Irana, je zabrinut što vidi da su njegovi napori propali i podseća da „nijedan talas pomirenja na Bliskom Istoku neće potrajati ukoliko izraelsko-palestinski sukob ostane nerešen“. Tajland, čijih skoro trideset hiljada stanovnika radi u Izraelu, je objavio da je njih tridesetoro poginulo a još sedamnaestoro oteto prilikom napada Hamasa. On zahteva da obe strane „prestanu s nasiljem“.

Obim celog teksta : 264 reči.

Ev gotar bi tenê ji bo aboneyan berdest e

Izaberite svoju formulu pretplate i kreirajte svoj profil
Pretplati se
Hûn abone ne? Ji bo xwegihandina gotarên online têkeve.
Xwe bidin nasîn
PREVOD: Milina Janković

Podeli ovaj tekst