Pretplata Donacije
sr | fr | en | +
Accéder au menu

Uloga Irana u napadu Hamasa na Izrael

JPEG - 288.9 kio
@Mostafa Meraji

Da li Iran stoji iza napada Hamasa na Izrael? Prema članku lista Wall Strit Journal (8. oktobar), koji navodi samo anonimne izvore palestinske islamističke stranke i Hezbolaha, Teheran je navodno dao zeleno svetlo za operaciju „Potop Al-Aksa“. Iranske vođe navedeno osporavaju ali i odobravaju napade Hamasa pozivajući na „dalji otpor“. U Sjedinjenim Državama, više demokratskih i republikanskih političkih predstavnika je zatražilo nove sankcije protiv Teherana. No, postavlja se pitanje: ukoliko je istina da je Islamska republika kumovala tom napadu, zašto „Hezb“ („stranka“), njena glavna veza u regionu, nije istovremeno ušla u rat kad i Hamas u ime „jedinstva frontova“ ili „zajedničkog otpora“, što su izrazi koje redovno koriste vođe libanske grupacije? Takva intervencija bi verovatno doprinela rastrojstvu izraelske vojske – čijih je više jedinica bilo smešteno na Zapadnoj obali – čak i pre no što je američka borbena grupa nosača aviona USS GeraldR Ford, prema rečima Vašingtona „ preventivno“ počela da krstari duž izraelskih obala.

U slučaju da je Teheran znao, treba ispitati dve pretpostavke. Prva je da nije znao tačne detalje, posebno tačan datum početka neprijateljstava. Više arapskih analitičara se slaže sa tim scenarijem : veruje se da je Hamas sam odlučio da napadne ne obaveštavajući o tome svoje saveznike. Još važnije, upravo bi vojni vrh, oličen u vođi Muhamedu Deifu, bio taj koji ga je isplanirao ne pozivajući se na Teheran, pa ni na političku upravu u egzilu u Kataru. Tako je izbegnuto da informacije procure a takođe je i potvrđena prevlast vođa iz zemlje nad onima spolja.

Druga pretpostavka je da Teheran nije želeo da u prvom trenutku Hezbolah bude povezan sa napadom, držeći ga kao rezervu u očekivanju nastavka događaja.

Za režim mula, libanska grupacija je dragocena poluga za odvraćanje Izraela od napada na njene nuklearke te se neće olako umešati. Teheran je dugo oklevao pre no što je (...)

Obim celog teksta : 753 reči.

Ovaj tekst je rezervisan za pretplatnike

Izaberite svoju formulu pretplate i kreirajte svoj profil
Pretplati se
Pretplaćeni ste? Konektujte se kako biste pristupili tekstovima online
Identifikujte se

Akram Belkaid

PREVOD: Milina Janković

Podeli ovaj tekst